Verslag en foto’s UvA Arbeid en Sportcongres 2018

Op woensdag 23 mei jl. vond aan de Universiteit van Amsterdam – in samenwerking met het Hugo Sinzheimer Instituut – het Arbeid en Sportcongres 2018 plaats. Velen bekende juristen en advocaten waren hier op afgekomen en vertegenwoordigers uit de internationale sportwereld van onder meer FIFA, ECA, KNVB, FBO en FIFPro namen hieraan deel. BMDW Advocaten was betrokken bij de inhoudelijke vormgeving van het congres, met als thema ‘De rechtspositie van de sporter’.

Roberto Branco Martins (Docent Arbeid en Sport & European Labour Law UvA, Partner BMDW Advocaten) deed de introductie en heette alle genodigden en sprekers een hartelijk welkom.

Daarna was het woord aan prof Richard Parrish (Jean Monnet Chair of EU Sports Law, Director Centre for Sports Law Edge Hill University), die in zijn keynote de ISU Eligibility case van de Europese Commissie analyseerde. Hij analyseerde welke gevolgen deze uitspraak kan hebben voor het Europese sportrecht en het beleid van sportbonden.

Vervolgens ging Guido Hahn (Minorcoördinator Sport, recht en samenleving Erasmus School of Law) aan de hand van een recente strafveroordeling van een amateurvoetballer en het Conceptwetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans, in op het nationale sportrecht en de positie van de sporter.

Hierop volgde een panel, bestaande uit Matthew Graham (Legal & Player Affairs UniGlobal’s World Players Association) en Chiel Warners (Oud-Olympiër en -Voorzitter van de Atletencommissie van NOC*NSF), dat met moderator Hahn in gesprek ging over het heden en de toekomst van organisaties die betrokken zijn bij collectieve vertegenwoordiging van sporters.

Na de pauze richtte de aandacht zich specifiek op het voetbal, waarbij Branco Martins uitvoerig de meest recente ontwikkelingen op het gebied van regulering van intermediairs besprak.

Daarna was het de beurt aan Frans de Weger (CAS-Arbiter en tevens Partner BMDW Advocaten), die in zijn presentatie inging op de per 1 juni jl. gewijzigde FIFA Regulations on the Status and Transfer of Players alsmede de grotere wijzigingen die er naar verwachting eind dit jaar aan zitten te komen.

De Weger zat daarna als moderator een panel voor met vertegenwoordigers van de voetbal ‘stakeholders’, bestaande uit Matthijs Withagen (FIFA), Roy Vermeer (FIFPro), Daan de Jong (ECA) en Serge Rossmeisl (FBO), die ieder vanuit hun eigen ervaringen ingingen op de achtergronden bij de besproken reglementswijzigingen van de RSTP. Ook werd ingegaan op de (naar verwachting nog ingrijpendere) toekomstige wijzigingen van het transfersysteem in het voetbal. Dit leverde een aantal mooie discussies op waarbij er enige duidelijkheid kwam over de aankomende wijzigingen.

Tot slot gaf Dennis Koolaard (Ad Hoc Clerk CAS, Advocaat De Kempenaer) een boeiende presentatie over enkele ‘landmark cases’ van het CAS, waaronder een analyse van de zaken betreffende het Russische dopingschandaal in aanloop naar de Olympische Spelen in Zuid Korea van afgelopen zomer.

Na de afsluiting door Branco Martins bleek het zonnige dakterras – gelegen naast de Mootcourtzaal van het nieuwe Roeterseilandcomplex – een ideale locatie om onder het genot van een afsluitende borrel het geslaagde congres in stijl af te sluiten.

Hieronder vindt u een selectie van foto’s van de betreffende middag.

Voor meer informatie over het congres en de presentaties kunt u contact opnemen met s.m.postma@uva.nl